Saris Blogg

Carpe Diem

lördag, 20 jan 2018
Trädgård
Trädgård

Trädgård (8)

2010-05-05 22:03

Drogen T

Skrivet av S Published in Trädgård

T som i toppdress(ing).

Jag håller på att bli besatt av påsarna innehållande jord. Nästan lika viktig som trädgårdshandskarna och minst lika viktig som krattan när man grejar i trädgården. Jag duttar på lite här och lite där,så fort det är lite ojämt eller en grop så nu har gräsmattan har bruna fläckar. Jag gillar ju som bekant raka linjer och släta ytor, men en gräsmatta?!! Kanske, kanske går gränsen där. Fast jag tror i min enfald att vi kommer att ha en helslät matta att låta Ruttunen klippa på somrarna

2009-05-12 10:04

Snygg häck

Skrivet av S Published in Trädgård

Vi har änligen kommit till skott och beställt 50 meter häck, alltså 150 plantor som ska ner i jorden under helgen. Någon som känner sej manad att komma och fixa det?! Ingen? Då fixar jag det! Mannen jobbar så resultatet kommer att visa sej så småningom. Vi enades om måbär till slut. Jag som ville ha svart aronia och mannen röstade på tuja, men nänä, nån måtta får det ändå vara! Så vi möttes halvvägs med såna plantor båda kunde tänka sej. Det är så vi funkar, och det brukar bli bra! Smile


 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spännande att se resultatet om sisådär 7-10 år. Det gäller att ha tålamod, med andra ord. 
2009-05-06 21:28

Kvällsbilder från trädgården...

Skrivet av S Published in Trädgård

 Prunkade och i fina klasar blommar löjtnanshjärtan..jag som trodde mej ha flyttat hela busken till min rabatt, men icke. En (aldrig) så välfylld blommande favoritväxt ger sej inte i första taget. Nästa år ska den väck, då grävmaskinen kommer med sin nådelösa skopa. 

 

    

 

 

 

 

 

  Visst kan ni se framför er en uppstammad syren? Jag fick dessa skott av granne och tänkte försöka mej på att få ett fint träd av någon av dessa. Hoppas de tar sej...  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I denna bild kan man se en del av mitt lilla skötebarn. Rabatten som enligt mannen kommer att var dubbelt så stor innan jag fått med alla blommor/växter jag gillar..

Mannen kan inte låta bli skönheten, han har ordnat med lampor och även placerat en och annan växt, även om jag ska ha hand om allt som hör till innanför kantstenarna.

 Dekorationsgruset blev bra, stenen mitt i är en "tramp-sten", så att man ska slippa gå på framtida blommor.

Ett buxbomsklot, Jipppie! Ett par lavendel-plantor, en del av löjtnanshjärtan kan också ses på bild. I förgrunden lökväxter (vårblommor) och marktäckande.

En knippe allium önskar jag köpa, men har ännu inte hittat de lilablommande...

Undrar just om lamporna står sådär snett i verkligheten? Måste kolla upp det! 

2009-05-04 22:12

hoppet lever!

Skrivet av S Published in Trädgård

 Det våras...snödropparna har fövisso redan blommat och tuppat av, men återkommer utan tvekan nästa vår i min nyanlagda rabatt!

 

2008-06-18 23:45

pil

Skrivet av S Published in Trädgård

Mannen i huset har ju planterat tre träd på baksidan. Även han har drabbats av gröna-fingrar-sjukan, som oftast kommer på försommaren och dalar av under sommaren. Sin kulmen når den häpnadsväckande nog efter tio år, då man ser resultat av det hela, alltså men. Träd som skymmer utsikten, larver i gräsmattan, mossa i massor under träden och ett oändligt nät av rötter under jorden (som tack och lov man int störs utav så länge buskar och träd inte ska grävas upp).

Postiva Sari har talat. Egentligen är jag väldigt tacksam, och efter att J stegat ut hängmatte-längder mellan träden så kan jag se oss ligga under dessa vackra pilträd och läsa en god bok med en kopp förmiddagskaffe i värmen, ungefär som grannen. Det är alltså om...*räknar febrilt* tjugofem år. Nu är vi halvvägs. Jipppie!

Fast våra pilträd ser så molokna ut. Förhoppningsvis tar dom sej och blir så som vi har tänkt oss. Lönnen verkar må bra, låt oss ge dom bara lite tid. Pilträd ska tydligen vara tåliga. "Bara att stoppa ner en gren i marken".

Syrror, ni vet trädet på "våran" lillhustomt. På baksidan där står ju pilen. För att inte tala om den maffiga i entrén till gula huset i "Minna & Jussis ympyrä". 

2008-06-08 23:30

Inget nytt under solen..

Skrivet av S Published in Trädgård

..på ett bra tag, men inget ont som inte för något gott med sej. Vi har haft trädgårdsarbete på schemat hela veckan. Jag har fått min rabatt som ska bli så fin nästa vår/sommar/höst när allt blivit flyttat. Krokusar, scilla, snödroppar, tulpaner, löjtnanhjärtan, rosor och lite prydnadsgräs. Om de nu överlevt/er flytten. Sen nångång ska jag köpa ett buxbomsklot. Dom är ju så snygga! Det gäller bara att trimma den titt som tätt så att det förblir rund.

 

 Sen har Jukka sågat/trimmat/klippt ner en sisådär 20 kbm häck (alltså sånt som växer i trädgården). Så nu har vi ännu bättre koll på våra grannar Wink Fast dom verkar så....hmmm...trista. Vad är det förresten med vissa människor som inte ens kan kosta på sej ett hej ens en gång?! Undrar om jag kan få dom på dåligt humör så dom besparar sej en humördip genom att ignorera?! Nä, men visst förstår jag att alla är olika och en del vill leva sitt eget liv och inte tillsammans med grannarna, men Hujjedamej! Ett hej är väl inte för mycket begärt?!

 Förresten, när vi häromveckan ringde om häckplantor (återigen har detta med trädgården att göra), så var vi lite sent ute, tyckte hon på handelsträdgården. "Jovisst vet jag det", sa jag, "man brukar ju plantera på våren". "Jo", sa hon då, " men om ni ska ha 150 plantor så ska det beställas senast kring jul året innan!  Hupp!! endast ett halvår försenat! Vi ska bara komma ihåg att beställa det mitt i jullbestyren.

nu har vi äntligen beställt en ny kylfrys! Ett sånt stort åbäke från Cylinda. En extrabred, 80 cm mot de vanliga 60-65 cm. Och i rostfritt, vi har kompromissat, även i detta köp. Det dumma är att den kommer att ha en provisorisk plats ända till köksrenoveringen som inte ens vi vet när det kommer att ske. Men jag hoppas att vi blir supernöjda! Min magkänsla säger det. Att den bara är högerhängd hoppas jag inte ska göra nåt. Jag menar, vi får en kyl/frys. Nu verkar våran kyl lagt av helt, minusgraderna smyger sej längre och längre upp i kylen. Det är bara dom två översta hyllorna som är fria från frost Cry Det ska bli sjukt härligt med rymligare förvaring för våra stackars matvaror som ännu lider i frosten...

2008-05-17 13:41

Goddag i snöstormen!

Skrivet av S Published in Trädgård

...eller i det trista vädret i alla fall.

Här kommer bilderna jag tänkt lägga upp i förra inlägget.

En sån här blomma växer på baksidan. Jag har inte lagt märke till den förut, men har säkert stått där innan vi flyttade hit.
 
Någon som besitter kunskap om blomman/busken?! Vad heter den? Vore intressant att veta! Äldsta syrran brukar vara duktig när det gäller blommor! 
Väldigt vackert anyway, ska flytta den i höst, så att inte grävskopan ta rdöd på den nästa sommar.
 
 
 
2008-05-16 12:55

trädgårdsdax!

Skrivet av S Published in Trädgård

Trodde jag,ja!

I det här pissiga vädret tappade jag suget för uteblommor som jag skulle köpa. Krukorna som skönheterna ska/skulle planteras i står vid trappen och är fulla med vatten Cool mer sol åt folket, visstå?

nån bild hann jag ta från en blomma/buske som vi har på baksidan.